Survival Cirkel winnende ontwerp speelplek De Gaard

De speelplek die straks in het nieuwe winkelcentrum De Gaard komt, wordt gebaseerd op ‘De Survival Cirkel’. Afgelopen zaterdag maakte Theus Kamerbeek, Senior Opzichter Bijzondere Objecten Buitenruimte bij de gemeente Utrecht en voorzitter van de jury, het winnende ontwerp bekend. Technasiumleerlingen Joop, Sara en Bo hebben met hun ontwerp zowel de voorkeursstemmen van de vakjury als van het publiek gewonnen.

De Survival Cirkel is een multifunctioneel speeltoestel in de vorm van een cirkel. Je kunt erop klimmen, spelen, schommelen en vanaf glijden. De heer Kamerbeek prees de creativiteit van het ontwerp. “Bovendien”, verklaarde hij, “is het een ontwerp dat qua techniek, veiligheid en onderhoud ook daadwerkelijk zou kunnen worden uitgevoerd. Er moet dan natuurlijk nog wel het een en ander aan worden bijgeschaafd en aangepast, maar in de basis kan ik mij voorstellen dat er elementen van dit ontwerp straks ook echt in het speeltoestel in het nieuwe winkelcentrum terugkomen.” De heer Kamerbeek sprak daarnaast zijn bewondering uit voor het enthousiasme en het inzicht waarmee alle deelnemers de opdracht hebben uitgevoerd.

Technasium
Het ontwerp voor de nieuwe speelplek voor De Gaard werd uitgevoerd door drie technasiumbrugklassen van het Gerrit Rietveld College die zich voor het vak Onderzoek & Ontwerpen hebben verdiept in veiligheid, materialen, afmetingen, budgetten en andere aspecten die belangrijk zijn om een goed ontwerp te maken. Na een voorselectie door medeleerlingen, docenten en experts presenteerden zeven finalisten hun maquettes vorige week in het winkelcentrum om de gunst van de vakjury en het publiek te winnen. Daarnaast kon er ook online worden gestemd via de Facebookpagina van De Nieuwe Gaard.

Trots
Alle stemmen werden zorgvuldig gewogen, waarna de Survival Cirkel als unanieme winnaar uit de bus is gekomen. Joop, Sara en Bo zijn enorm blij en trots dat zij gewonnen hebben. Voor hun inzet ontvingen zij een bioscoopbon en een tasje met allerlei lekkers uit De Gaard. Tevens zijn alle deelnemers aan het project als VIP uitgenodigd voor de opening van het nieuwe winkelcentrum en de onthulling van de nieuwe speelplek.

Herontwikkeling Winkelcentrum De Gaard
Om De Gaard beter aan te laten sluiten op zowel de hedendaagse wensen van het winkelend publiek en ondernemers, als op de actuele milieueisen, staat er een vernieuwing en uitbreiding van het Utrechts winkelcentrum gepland. De verwachting is dat de uiteindelijke bouw najaar 2017 zal starten, waarna eind 2018 de eerste fase van het vernieuwde winkelcentrum en in de loop van 2019 de vernieuwde openbare ruimte met de nieuwe speelplek opgeleverd zullen worden.